Braki kadrowe dotyczą m.in. sektora gastronomicznego. Jakie możliwości zatrudnienia mają kandydaci? Opcji jest wiele, a wśród nich pozostaje aplikowanie na stanowiska takie jak:
- barista,
- kelner,
- barman,
- kucharz.
Korzyści
- Wysokie napiwki
Praca w gastronomii w Gdańsku może dać szanse na wysokie zarobki – w końcu miasto jest odwiedzane corocznie przez miliony turystów. Pracownicy najlepszych restauracji usytuowanych głównie w okolicach centrum otrzymują wysokie napiwki. Najlepsze warunki oferowane są szefom kuchni.
- Elastyczny grafik
Zatrudnienie w gastronomii to znakomite rozwiązanie dla uczniów, studentów oraz dla osób, które chcą dorobić wieczorami lub w weekendy.
- Bonusy
Zazwyczaj pracownicy kawiarni i restauracji korzystają bezpłatnie z oferty serwowanych potraw i napojów.
- Rozwój
Dobry kucharz musi śledzić trendy w swojej branży. Oferta kursów dla baristów, sommelierów czy kiperów jest naprawdę szeroka. Praca w gastronomii to również szansa na podszlifowanie języków.
- Doświadczenie
Praktyka zdobyta np. na stanowisku kucharza oraz udział w profesjonalnych szkoleniach to podstawa, jeśli marzysz o tym, aby prowadzić własną działalność w gastronomii. Otworzenie kawiarni czy restauracji nie jest wbrew pozorom takie proste – ta inwestycja wymaga bowiem sporego nakładu finansowego, a przy tym menedżerowie też muszą podnosić kwalifikacje. Pomysłem na drobny biznes w nadmorskiej miejscowości może za to być mała gastronomia prowadzona sezonowo.
Jakie są największe wady pracy w Gdańsku jako kelner lub kucharz? Dlaczego nie zawsze opłaca się aplikować na takie ogłoszenia?
- Brak stabilnych warunków zatrudnienia
Umowy o pracę to w tej branży naprawdę rzadkość, nie wspominając już o pakiecie socjalnym. To wszystko oznacza, że pracownik może praktycznie z dnia na dzień zostać zwolniony. Przy umowie zlecenia czy umowie o dzieło, urlop będzie bezpłatny.
- Stres
Duże natężenie kontaktów z klientem nie wszystkim służy. Nie każdy gość restauracji jest miły i kulturalny, więc trzeba się wykazać cierpliwością, dystansem i odpornością na stres.
- Obciążenie dla zdrowia
Nieregularny sen i praca w pozycji stojącej – to standard w tym sektorze. Praca w gastronomi wyczerpuje fizycznie i psychicznie – dlatego też najczęściej wybierają ją młode osoby.
22 Comments
Miałam praktyki w gastronomii. To jakiś koszmar!!! Nie będę pracować w tej branży
Każdy wynosi różne doświadczenia.
Dokładnie tak.
Praca jako kelner/kelnerka to świetny wybór dla studentów. Elastyczny grafik pozwala na łączenie nauki i pracy, a zarobić można całkiem nieźle, bo oprócz pensji są napiwki.
Tak, to dobra opcja dla studentów.
Praca w gastronomii jest dość ciężka, ale można się przyzwyczaić.
To dobra opcja dla absolwentów szkół średnich.
Tak, do pracy w gastronomii często przyjmowane są osoby bez doświadczenia.
Dużo studentów decyduje się na pracę w gastronomii. To dobra opcja, żeby coś zarobić i zdobyć doświadczenie zawodowe.
Tak, przeważnie do pracy w gastronomii nie jest wymagane doświadczenie.
Praca w gastronomii jest bardzo popularna wśród młodych ludzi, zwłaszcza na wakacje.
Tak, wielu młodych ludzi poszukuje pracy na wakacje właśnie w gastronomii.
Wbrew pozorom praca w gastronomii jest bardzo ciężka.
Oczywiście to zależy co konkretnie się robi. Z pewnością do wszystkiego można się przyzwyczaić i wdrożyć, wtedy wykonywanie obowiązków jest łatwiejsze.
Praca w gastronomii jest ciężkim zajęciem. Trzeba się liczyć z tym, że często jest się wiele godzin na nogach.
Niestety tak to wygląda.
To ciężki kawałek chleba, na szczęście z napiwków można wyciągnąć całkiem niezłe pieniądze.
Zazwyczaj na napiwkach można nieźle dorobić.
Na stanowisku kelnera wcale nie jest tak źle. Sporo można zarobić.
Tak, napiwki potrafią być naprawdę duże.
Praca w kuchni to ciężki kawałek chleba, cały czas praktycznie na nogach
Łatwo nie jest, ale dla kogoś kto lubi gotować to idealna praca.